1) Skru pada bahagian atas mata ketam haruslah dibuka dan diasingkan daripada mata ketam tersebut.
2) Pada bahagian mata ketam pula,terdapat 2 keping besi yang satunya adalah mata ketam. Skru pada bahagian ini juga harus dibuka bagi memudahkan proses mengasah itu nanti.
3) Mata ketam haruslah diletakkan pada sudut 30 darjah daripada batu pengikir tersebut. Hal ini adalah bagi mengelakkan daripada berlaku kecederaan jika tangan tersentuh batu pengikir tersebut.
4) Semasa hendak mengasah mata ketam, pada bahagian yang hendak diasah perlulah diletakkan sedikit minyak gris agar proses mengasah menjadi lebih cepat dan selamat.
5) Langkah yang terakhir dalam proses mengasah mata ketam pula ialah dimana mata ketam yang pada bahagian terbalik itu perlu diasah pada batu pengikir dengan sekali lalu sahaja bagi maratakan kedua-dua belah mata tersebut iaitu pada bahagian atas dan bahagian bawah.
No comments:
Post a Comment